Gyorsan elkészíthető zöldségfasírtok

Cukkinifasírt ricottával

Hozzávalók 20-25 db-hoz:

 

• 1 db tojás

• 1 csokor petrezselyemzöld
• só, őrölt bors
• 2 ek. frissen reszelt parmezán
• frissen reszelt szerecsendió
• a sütéshez napraforgóolaj
• 5-6 ek. zsemlemorzsa
• 150 g ricotta
• 150 g zsenge cukkini

Elkészítés:

  • A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A hozzávalókat összekeverjük (ha a végeredmény túl lágy lenne, tehetünk még bele egy kevés zsemlemorzsát), a masszából kb. 3 cm átmérőjű golyókat formálunk, forró napraforgó olajban kisütjük, és azonnal tálaljuk.

Répa fasírt fetával

Hozzávalók:

– 20 dkg sárgarépa
– 10 dkg feta sajt
– 5 dkg trappista sajt
– 2 db tojás
– 3 ek zsemlemorzsa
– 0.5 kk őrölt szerecsendió
– 1 gerezd fokhagyma
– 1-2 ek petrezselyem
– bors
– olaj a sütéshez

Elkészítése:

– Reszeld le a répát és a sajtokat, add hozzá a fűszereket, a tojásokat. Zúzd össze a fokhagymát és add azt is hozzá, majd a zsemlemorzsát. A feta sajt sóssága miatt külön nem kell sóznod! Dolgozd alaposan össze, majd tedd hűtőbe kb 10-20 percre. Serpenyőben kb 1 ujjnyi olajban süsd ki a fasírtokat (én egy evőkanál segítségével formáztam érmeket), hogy mindkét oldala aranybarna legyen. Ha tortilla tekercsbe szeretnéd felhasználni, akkor vagy készíts saját lapokat, vagy a boltban vettet melegítsd fel, majd kend meg fokhagymás tejföllel, tegyél bele zöldségeket (én paradicsomot, uborkát és salátakeveréket használtam), a fasírtot, ha szereted akkor csípős szószt is rakhatsz rá.

Vöröslencse fasírt

                                                                       Hozzávalók:

  • fél vöröshagyma
  • 1 tk. pirospaprika
  • 70-80 g zsemlemorzsa
  • 3 ek. paradicsompüré
  • 2 tk. őrölt koriander
  • 40 g zabpehely
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 csokor felaprított petrezselyem
  • 1 tk. tengeri só és 1 csipet bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g vöröslencse

Elkészítés:

  • Megfőzzük a vöröslencsét 500 ml vízben, majd leszűrjük és eltesszük későbbre. Berakjuk konyhai robotgépbe a zabpelyhet és aprítsuk kisebb darabokra. Adjuk hozzá a vöröshagymát, fokhagymát, olívaolajat, paradicsompürét, petrezselymet, fűszereket, lencsét és daráljuk össze. Ezután mehet bele a zsemlemorzsa is, és lehet még sózni, ha szükséges, majd 30 percre a hűtőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Közepes méretű (pingpong labda) golyókat formázunk, lelapítjuk és tepsire rakjuk. Betesszük a sütőbe 15-20 percre – én néha ránéztem, és egyszer fordítottam rajtuk, hogy szép, barna színük legyen mindkét oldalon.

Kelbimbó fasírt almával

Hozzávalók 6-8 db-hoz:

  • 1 db alma
  • 25-30 dkg kelbimbó
  • 2 db tojás
  • 2 púpos evőkanál rozsliszt
  • só, bors
  • kókuszzsír a sütéshez

Tálaláshoz: kefir + friss saláta vagy rizs

Elkészítés:

  • Az almát mosd meg, héjastól reszeld le a kelbimbót szintén. (Utóbbit aprítógépben egyszerűbb). A tojást verd fel, keverd hozzá a lisztet, majd forgasd bele az almát és a kelbimbót, só, bors. Egy serpenyőben hevíts kókuszzsírt, majd egy evőkanállal adagolj bele a masszából és a tetejét kicsit pattintsd le. Kb. 8 cm átmérőjű fasírtokat süss ki, mindkét oldaluk kb. 4 percig pirul, ezután szedd papírtörlőre  és zöldsalátával tálald, amire pár csepp olívaolaj, só, bors és citromlé kerül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük