Kesudiós-zöldséges csirkeragu

A kesudió fogyasztása igen bölcs dolog, hiszen rengeteg – a szervezetünk számára – hasznos anyagot tartalmaz, s ha mértékkel fogyasztjuk, a benne lévő kalóriák sem válnak ellenségünkké.

Nagyon finom, viszont elég drága, de néha engedjünk csábításának, mert igen egészséges is. Az egészségünk megőrzéséhez semmi másra nincs szükségünk, csupán napi egy maréknyi dióra, amit fogyaszthatjuk magában, adhatjuk ragukhoz, esetleg készíthetünk belőle süteményeket.

A kesudiót a boltok polcain leggyakrabban pirított formájában találhatjuk meg. A pirított fajtából létezik sós és sótlan fajta is. A kesudió magas olajtartalma miatt gyorsan avasodik, ezért vásárláskor figyeljünk oda a termék lejárati dátumára. A kesudiót száraz helyen, légmentesen záródó edényben célszerű tárolni. Ezt a magot a hűtőszekrényben akár fél évig is tárolhatjuk, fagyasztva egy évig is eláll.
Ha kedveled az ázsiai konyha ízvilágát, ki kell próbálnod a most következő csirkereceptet! A csirkeragu egyik legnagyobb előnye az, hogy pillanatok alatt kész, és millió módon variálhatjuk, mit teszünk hozzá, ezúttal egy kis spárgával, zellerrel, káposztával, és  kaliforniai paprikával bolondítjuk meg!  🙂

Hozzávalók:

  • 4 bőr nélküli, kicsontozott csirkemell, falatnyi darabokra vágva

  • 1 ek Cajun fűszerkeverék

  • koriander

  • 1 1/4 csésze csirke húsleves alaplé

  • 4 tk szójaszósz

  • 2 ek olívaolaj

  • 2 csésze reszelt káposzta

  • 10 kis spárga apróra vágva

  • 3 szár zeller, apróra vágva

  • brokkoli izlést szerint

  • 1/2 piros kaliforniai paprika vékonyra csíkozva

  • 2 zöld hagyma, felaprítva

  • 1/2 csésze kesudió

  • 1 csipet paprika

Elkészítése:

  • Szórjuk meg a csirkedarabokat a fűszerkeverékkel. Habverővel keverjük össze a leves alaplevét a szójaszósszal együtt egy tálban. Melegítsünk fel egy evőkanál olívaolajat egy mély serpenyőben vagy wokban. Pirítsuk meg a csirkét forró olajban, majd vegyük ki a a serpenyőből, és öntsünk ki belőle minden maradék folyadékot. Melegítsük fel a maradék egy evőkanál olívaolajat az előző serpenyőben/wokban. Keverjük össze benne a káposztát, spárgát, brokkolit, zellert, kaliforniai paprikát és zöldhagymát kb. egy percig, majd adjuk hozzá a szójaszószt. Főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem lesznek fonnyadtak, kb. 3 percig. Keverjük a csirkét a káposztás keverékhez. Öntsük rá a húslevest, és pároljuk amíg szósz besűrűsödik, kb 1 perc után. Vegyük a gázt alacsony lángra, dobjuk hozzá a kesudiót, és melegítsük át az egészet. Végezetül szórjuk rá a paprikát, és a koriandert. Tálalhatjuk jázmin vagy basmati rizzsel! Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük