Ha nálad lesz a nagy családi ebéd, és korán érkezik a család, vagy egyszerűen csak nem terveztek ebédet, csak egy kis összejövetelt, akkor lepd meg őket finom, gusztusos falatkákkal. Sonka, tojás, paradicsom, hagyma teljes kiőrlésű kenyérrel isteni finom, de készíthetsz különböző szendvicskrémeket is. Például medvehagymás zöldségkrémet!
Medvehagymás zöldségkrém
Hozzávalók kb. 50 dkg-hoz:
2 közepes sárgarépa, 2-3 cm-es darabokra vágva
1 kisebb zellergumó, nagyobb kockákra vágva
1 közepes petrezselyemgyökér 2-3 cm-es darabokra vágva
1 nagyobb fej vöröshagyma kockákra vágva
10-12 friss medvehagyma levél finomra vágva
0,5 dl tetszőleges hidegen sajtolt olaj
2 evőkanál zabpehely vagy kukoricaliszt
5 dkg őrölt, pirított tökmag
só, fehér bors
A zöldségeket és a vöröshagymát annyi vízben, ami ellepi, megpároljuk. Amikor majdnem puhák, hozzáöntünk még egy kis vizet, és beleszórjuk a zabpelyhet. Sózzuk, borsozzuk, és még 8-10 percig takaréklángon, néha kevergetve pároljuk. Amikor kihűlt, beleöntjük az olajat és leturmixoljuk. Ezután keverjük hozzá a medvehagymát és a tökmagot.