Ha eddig még nem, most érdemes kipróbálni a tápiókagyöngyöt, A gyöngy a tápiókagyökér (más néven manióka) keményítőtartalmának feldolgozott formája. Bár önmagában semleges ízű de bármely gyümölccsel kiváló puding készíthető belőle.
Hozzávalók
adaghoz:
- 1 csésze tápiókagyöngy
- 6 deciliter növényi tej (rizs vagy mandula)
- 3 evőkanál méz vagy édesítő
- ízlés szerint gyümölcs
- ízlés szerint fahéj vagy kakaó
- Előkészítési idő: 15 perc
- Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítés:
A tápiókagyöngyöt tegyük egy lábasba, és öntsük rá a növényi tej felét. Hagyjuk állni 10 percet, amíg megszívja magát. A maradék tejet is adjuk hozzá, és lassú tűzön, kevergetve főzzük. Ahogy készül, látni lehet, ahogy kocsonyásodnak és kezdenek áttetszőek lenni a gyöngyök. Vegyük le a tűzről, és keverjünk hozzá mézet vagy édesítőt. (Ha mézzel készítjük, akkor előtte kicsit hagyjuk kihűlni, hogy a méz a forró ételben ne veszítse el a tápanyagait.) Tegyük kis pohárkákba, és hagyjuk kihűlni. A tetejére tegyünk gyümölcsöket, szórjuk meg fahéjjal vagy kakaóval ízlés szerint. Langyosan és hidegen is nagyon finom.

A tápióka vasban, kalciumban, valamint káliumban, foszforban és magnéziumban is gazdag. Gluténérzékenyeknek is ajánlott, ugyanis a tápióka gluténmentes, a belőle készült liszt sűrítésre is tökéletes. Nem véletlenül laktat és lát el rengeteg energiával ez az étel: a zsírtartalma alacsony, szénhidráttartalma pedig magas, egy fél csésze bőven fedezi a napi szükségletet.