Akik régebben diétáznak, talán még emlékeznek arra az időre, amikor a cöliákiát (a gluténérzékenységet) lisztérzékenységnek hívták (pedig ez helytelen) anno még azt is tanították, hogy a zab tiltott a gluténmentes étrendben. Pedig ez így nem igaz.
A zab alapvetően gluténmentes, de sokszor a betakarítás, tárolás és feldolgozás során szennyeződhez glutén tartalmú gabonákkal, ezért csak a kifejezetten gluténmentesnek jelölt zabkészítményeket szabad fogyasztani illetve használni.
Hozzávalók: 8 db.
- 20 dkg * túró
- 1 evőkanál természetes édesítő
- 1,5 dl rizsital („rizstej”)
- 150 g gluténmentes zabpehely (70 g + 80 g)
- pirított gluténmentes zsemlemorzsa a forgatáshoz
* Laktózmentes túróval elkészítve a laktózmentes étrendben is fogyasztható!
Elkészítés:
- A rizsitalt, édesítőt felforraljuk, majd beletesszük a 70 g zabpelyhet, sűrűre főzzük
- Belekeverjük a túrót, jó alaposan összekeverjük.
- Levesszük a tűzről és belekeverjük a 80 g zabpelyhet.
- Hagyjuk, hogy egy kicsit kihűljön
- Pirított zsemlemorzsába forgatjuk.