Zöldbabfőzelék

Az a főzelék a nehéz rántás helyett könnyű rizstejjel és rizsliszttel  van behabarva, bátran lehet fűszerezni. Vegetáriánus és húsos feltéttel is kitűnő ebéd vagy vacsora.

 

A zöldbab az egyik legértékesebb növényi fehérjeforrás. A világon az egyik legnagyobb területen termelt növény, ami nem csak egészséges, de a plusz kilók ellen is remekül harcol.

 

Hozzávalók négy személyre:

  • 50 dkg zöldbab
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 2 dl gluténtól és tejtől mentes rizstej
  • 2 evőkanál garantáltan gluténmentes barna rizsliszt
  • 3 mokkáskanál apróra vágott friss vagy szárított majoránna
  • 1 mokkáskanál tárkony
  • 1 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 2-2 mokkáskanál csípős paprika és csemege paprika
  • 2 mokkáskanál só

 

Elkészítése:

  • A zöldbabot, a répát és petrezselyemgyökeret megtisztítjuk. A répát és a petrezselymet karikákra, a zöldbabot hosszúkás szeletekre vágjuk, majd másfél liter vízben feltesszük főni. Miután a zöldségek megfőttek, 2 dl rizstejet simára keverünk 2 evőkanál rizsliszttel és a csemegepaprikával. Fokozatosan hozzáadjuk a forró főzőlét, majd az egészet beleöntjük a főzelékbe.  Hozzáadjuk a majoránnát és a tárkonyt, majd néhány percig forraljuk.

 

Tudtad?

A zöldbabban megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirost-tartalma is jelentős. Nagyobb mennyiségben tartalmaz többek között vízhajtó káliumot, de kalcium, magnézium, foszfor, vas és mangán is található benne. Emellett antioxidánst és béta-karotint is tartalmaz, de omega-3 zsírsavakban is gazdag.  A zöldbab fogyasztása a magas vérnyomás tüneteit is enyhíti.

A zöldbabnak rákmegelőző hatása van, de védenek a különféle kórokozók ellen, és ellenálló-képességet is erősítik. Mindemellett csökkentik a koleszterinszintet, és a trombózis kialakulását is képesek megelőzni. Ha rendszeresen fogyasztod a zöldbabot, egészséges bélflórát alakíthatsz ki segítségével, minek köszönhetően a puffadástól sem kell tartanod. Ezenkívül gyulladáscsökkentő hatással bír, és az asztmatikus megbetegedésekre is jótékonyan hat.

TiPP:

A zöldbabot legalább 10 percig főzni kell, hogy a benne jelen lévő mérgező hatású fazin lebomoljon, és hatástalanná váljon. A legjobb, ha a konzervbabot inkább kerülöd, és helyette válaszd nyugodtan a babcsírát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük