Szénhidrátcsökkentett áfonyás torta

Ezer meg egy receptet találni a piskóta elkészítésére. Én egy olyan receptet használok, amiben nincsen fehér cukor és fehér liszt. Ennek következtében bűntudat nélkül fogyaszthatjuk akkor is, ha fogyókúrázunk, vagy csak egészségesebben szeretnénk élni. Cukorbetegek is ehetik.

 Mitől lesz igazán édes?

Nem a fehér cukor, hanem egy igazán egészséges növényi édesítőszer teszi édessé. Az agave növényből, természetes úton kivont szirup (nektár), az egyik legegészségesebb édesítőszer. Kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor vagy a népszerű cukorpótlónak számító juharszirup, glikémiás-indexe pedig mindkettőnél jóval alacsonyabb: a szervezetbe jutva lassan és egyenletesen emeli meg a vércukorszintet, ezért a cukorbetegek és a fogyókúrázók számára is kiváló választás lehet.

Az agave szirup kiváló általános helyettesítője a magas glikémiás-indexű szilárd és folyékony cukroknak, valamint lényegesen szélesebb körben használható, mint az egyéb, mesterséges édesítőszerek. Ellentétben az édesítőszerek többségével, az agave szirup igazi cukor. Éppen ezért, glikémiás-indexe kivételével, funkcionális tulajdonságai hasonlóak a legtöbb cukoréhoz . Ennek köszönhetően, az agave szirup az egyik legegészségesebb cukorpótló.

Az 55 alatti glikémiás-indexű ételek kevésbé járulnak hozzá a zsír elraktározásához, így az agave-szirup használata a súlycsökkenés mellett a laposabb has elérését is elősegítheti. Figyelembe kell azonban venni, hogy az agave szirup sem fogyasztható bármekkora mennyiségben, hiszen nem kalóriamentes.

Az agave szirupban hasonló mennyiségű kalória található, mint más édesítőszerekben, azonban glikémiás-indexe lényegesen alacsonyabb. Ez azt jelenti, hogy fogyasztása lassabban és egyenletesebben emeli meg a vércukorszintet, ezért a glükóz sejtekhez juttatásához kevesebb inuzulinra van szükség. Az agave szirup tehát –orvosi javaslat birtokában– jó választás lehet az édes ízekre vágyó cukorbetegek számára.

Diétás piskóta hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 1,5 evőkanál agave szirup
  • 0,5 evőkanál natúr vanília paszta
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1/4 citrom leve

Torta krém hozzávalók:

  • 250 g mascarpone
  • 3 dl rizstejszín
  • 0,5 evőkanál agave szirup
  • 2 kávéskanál natúr vanília paszta
  • 1 negyed reszelt banán

Áfonyára is szükséges lesz, de ezt nem a krémben, hanem majd a torta tetejére kell szórni.  A legjobb választás ha frissen tudod beszerezni, sajnos nálunk most a fagyasztott verzióból készült.

Elkészítése:

  • A tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk, és külön edénybe tesszük őket. A fehérjét habverővel kemény habbá verjük. Közben a tojás sárgájához hozzáadjuk az agave szirupot, majd addig verjük a habot, míg ki nem “fehéredik”.
  • A teljes kiőrlésű lisztet a fél csomag sütőporral, és a natur vanilia pasztát,  majd a tojás sárgájával alaposan elkeverjük. A végén a habbá vert tojásfehérjét óvatosan belekeverjük a tojássárgájához. Vigyázzunk, ne törjük össze a habot. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Készíthetjük tepsiben vagy tortaformában is. Tegyünk alá zsírpapírt és a végén könnyen leszedhető a piskótánk aljáról.
  • így elkészült masszát beleöntjük a tepsibe, elegyengetjük, majd az előmelegített sütőbe tesszük. A sütés közben ne nyitogassuk ki a sütő ajtaját. Amikor látjuk, hogy szépen növekszik a piskótánk és pirul a teteje, akkor végezzünk egy tűpróbát, kb. 15-20 perc után. Ha a tűn marad egy kis nyers tészta, akkor süssük még, viszont ha nem ragad semmi a tűre, akkor készen is van a diétás piskótánk.

  • A krém habosra verése után habzsákba tesszük majd a kettévágott tortalapokra kenjük. A tetejét megszórjuk  áfonyával, majd betesszük pihenni a hűtőbe.Ez a kedvencem, a legfinomabb piskóta recept, amit bűntelenül fogyaszthatunk., Próbáld ki Te is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük