Sárgabarack krémleves mandulás túrógombóccal

Érik a sárgabarack, olyan lédús és mézédes, illatos, hogy nem lehet ellenállni neki. Önmagában is isteni, de a melegben jólesik a hűs gyümölcsleves, ami pofonegyszerűen készíthető ebből a napsárga gyümölcsből is.

Hozzávalók:

  • 2 kg sárgabarack
  • barna cukor
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj
  • fél kiskanál fahéj
  • fél kiskanál szegfűszeg
  • 3-4 dl zabtejszín

A túrógombóchoz:

  • 40 dkg tehéntúró
  • 20 dkg szeletelt mandula
  • ízlés szerint barna cukor

Elkészítés: A barackot feltesszük főni annyi vízben, hogy épp csak ellepje a gyümölcsöt. Hozzáadjuk a fahéjat, a citromhéjat és a szegfűszeget, ízlés szerint édesítjük barna cukorral. Amikor a barack megpuhult (megfőtt), levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a zabtejszínt. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, és jól lehűljön.

A mandulát egy serpenyőben megpirítjuk zsiradék nélkül. Nagyon vigyázzunk, mert gyorsan odaég. Közben a tehéntúrót a cukorral összekavarjuk. Ha túl hígnak tűnik, tehetünk bele pirított mandulát is. Az elkészült masszát negyed órára hűtőbe tesszük. Utána kis golyókat formálunk belőle, és beleforgatjuk a pirított mandulába.
A levest jó hidegen, a kis gombócokkal tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük