Sütőtök – őszi vitaminbomba

Szeptembertől januárig tart a sütőtök szezonja, nevével ellentétben azonban nem csak sütni lehet, hanem finom ételeket is készíthetünk ebből a vitaminokban gazdag és olcsó zöldségből. Sütőtökös recepteket a bejegyzés alján találtok.

A sütőtök a kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik, rokonai a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye és az uborka is. Így nem meglepő, hogy 90 százaléka víz, húsán és magján kívül virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít.

Gazdag vitaminforrás

A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák, de tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésekor se feledkezzünk meg róla. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat.

A sütőtök rostban gazdag, tehát segíti az emésztést. A rost segíti a táplálék megfelelő megemésztését és a fontos tápanyagok felszívódását. Segíti az étel az emésztőcsatornán való áthaladását, megelőzi a szorulást, felszívja a nedvességet és testessé teszi a székletet, ezáltal kontrollálva a hasmenést. Azonban fontos, hogy ne túlérett vagy éretlen tököt fogyasszon.

Ezen felül a nyers sütőtöklé semlegesíti a gyomor savasodását. Naponta háromszor fogyasszon mézzel ízesített sütőtök levet naponta háromszor. Ezzel a bélférgek is leküzdhetőek és enyhe nyugtatóként hat.

A sütőtök kalóriában szegény és rostban gazdag. A rost hosszantartó teltségérzetet biztosít, ezzel csökkentve az étvágyat. Magas káliumtartalmának köszönhetően elősegíti a feles víz és só kiürülését és a víztúlsúly csökkentését.

A sütőtök glikémiás indexe magas (GI 75), de glikémiás terhelése alacsony (GL 3). Az alacsony glikémiás terhelésű étrend teltebb érzetet ad, mint a magas glikémiás terhelésű étrend. Az alacsony glikémiás terhelés visszaállítja a szervezet energiaegyensúlyát a nagyobb teltségérzetnek és a csökkent ételfogyasztásnak köszönhetően.

A sütőtök és a pirított sütőtökmag terhes nők számára ajánlott, mivel számtalan a magzati fejlődést segítő tápanyaggal van tele. Emellett segítik az emésztést és a terhesség alatt előforduló hasi görcsöket is enyhítik.
A sütőtök vasat is tartalmaz, amely megelőzi a vérszegénységet és oxigént szállít a magzathoz, emellett a koraszülés kockázatát is csökkenti. Mértékkel fogyassza mert túl nagy mennyiségben fogyasztva hasi kellemetlenségeket is okozhat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

A tökmag és az olaja

Nem csak a sütőtök veszi elejét a megbetegedéseknek, vétek lenne kidobni magját, hiszen a tökmag is gyógyító hatással bír. A mogyoró- és magfélék, beleértve a tökmagot is, gazdagok bizonyos növényi eredetű vegyületekben, az úgynevezett fitoszterolokban, amik a tanulmányok szerint csökkentik az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin mennyiségét a szervezetben. Így jó hatással van a szívre és az érrendszerre.

A tökmag az egyik legtöbb jótékony hatással rendelkező élelmiszer. Sokféle módon fogyasztható, ehetjük nyersen, pirítva, önmagában vagy ételekbe –salátákhoz, mártásokhoz keverve−, használhatjuk a belőle sajtolt olajat, de egy biztos: minden formájában rendkívül egészséges! Különösen a férfiak számára elengedhetetlen, hiszen segítségével elkerülhetők a prosztata betegségei.

Jó tudni, hogy a többi olajos maghoz hasonlóan a szervezet jobban hasznosítja, ha fogyasztás előtt beáztatjuk. Ebben az esetben már ne süssük vagy főzzük, inkább keverjük salátába, vagy készítsünk belőle tökmagpesztót.

Sütőtökös receptek:

Almás sütőtökleves

Sütőtök krémleves

Sütőtökös tócsni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük