Meghülésre készítsünk teát otthon

Korábban már írtunk nektek az őszi gyógynövényekről és gyógyító hatásairól, amiről itt olvashattok. Most viszont a teák otthoni készítéséről és a megfázásra, torokfájásra leghatásosabb gyógyitalokról írtunk 🙂

A hideg idő beköszöntével szinte mindenki legalább egyszer tapasztalhat egy kis megfázást, torokfájást. Mi a gyógyszerek, vagy más gyógyhatású készítmények helyett inkább a természetes módszerek hívei vagyunk. Egy csésze forró tea segíthet a gyógyulásban.

Hogyan készítsünk gyógyteát?

A teafőzésnél elsődleges szabály, hogy ne használjunk fém eszközöket (szűrő, csésze), mert a fém semlegesíti egyes anyagok gyógyhatását. A víz forralására ez nem vonatkozik, a lényeg, hogy a növény ne érintkezzen fémmel. Lehetőleg ne cukrozzuk a teát, ha mégis ezt tennénk, legfeljebb mézzel ízesítsük. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a mézben lévő hatóanyagok a forró vízben lebomlanak, ezért lehetőleg langyos, de maximum 60 Celsius-fokos hőmérsékletű teához adjuk hozzá.

Ahhoz, hogy a megfelelő időben tudjuk meginni a kedvenc gyógyteánkat, tudatában kell lennünk azok pontos és helyes elkészítési módjával. Ezek a fajta teák virágokból, levelekből, hajtásvégekből, termésekből, gyökerekből vagy kérgekből készülnek, és ez nagyban befolyásolja azt, hogyan kell belőlük finom teát főzni.

Amennyiben a főbb hozzávalók közé virágok, levelek vagy hajtásvégek tartoznak, akkor szükséges a forrázás. Ez pontosan azt jelenti, hogy egy csapott evőkanálnyi mennyiséget leforrázzuk 2,5 dl forrásban lévő vízzel. Ezután lefedve, kb. 20 percig állni hagyjuk. Akár tovább is hagyhatjuk ázni, arra azonban figyeljünk, hogy ez az időszak sose legyen több 1 óránál. A kérgek, gyökerek és termések esetén kb. 5-10 perc főzésre van szükség.

Egy másik elkészítési mód a hideg áztatás, amit a nyálkatartalmú növények – például a mályva és a kankalin – esetén ajánlott alkalmazni. Ezeknél 4-5 áztatásra van szükség. A csipkebogyót szintén csak hideg vízben szabad áztatni, ugyanis 60 Celsius-fok felett elbomlik a C-vitamin tartalma. Ebben az esetben kb. 5-6 óráról beszélünk

A gyógyteák éhgyomorra szívódnak fel a leggyorsabban, ezért reggeli előtt, illetve a fő étkezések után három órával fogyasztva fejtik ki legjobban a hatásukat. Elkészítésük azonos: 1 teáskanál szárított virágot kell leforrázni 2,5 deciliter vízzel. Fedjük le – az értékes illóolajok így nem párolognak el -, majd 15 perc múlva szűrjük le. Készíthetünk gyógyteát egyszerre több gyógynövényből is, ebben az esetben azonos mennyiségű teafüvet keverjünk össze, és ebből 1 evőkanálnyit használjunk fel egy-egy adag elkészítéséhez.

Zsálya

A belőle készült tea jó köhögés és rekedtség ellen, de különböző légzőszervi megbetegedések, megfázás, torok- és mandulagyulladás gyógyítására, izzasztásra is alkalmas.

Adagolás: étkezések előtt fogyasszuk, naponta 3 csésze az ajánlott mennyiség.

  • A várandósság és a szoptatás ideje alatt, valamint gyerekeknek nem ajánlott.
  • Túladagolása gyomorpanaszokat okoz, ezért ha ilyen jellegű tüneteket tapasztalunk, csökkentsük a mennyiséget, vagy hagyjuk abba a kúrát.
  • Alacsony vérnyomás mellett ne alkalmazzuk!

Akác

Az akác virágából készült forrázat kiváló köhögéscsillapító, görcsoldó, nyugtató. Száraz köhögésnél hurutoldó, hurutos köhögésnél köptető hatása van.

Adagolás: köhögésre napi 2 csésze fogyasztása ajánlott 1-2 héten keresztül. Fél óra alatt kortyolgatva fogyasszuk el reggel és este.

  • Gyermekeknek 6 éves kortól adható.

Apróbojtorján

Torok-, mandula-, hangszalaggyulladásra, rekedtségre használható.

Adagolás: az ajánlott mennyisége 3-4 csésze 4-5 napon keresztül. Keserű ízét sokan nem szeretik, ebben az esetben alkalmazzuk keverékben.

Gyömbér

A gyömbértea mérsékli a torokfájást és a köhögést, valamint enyhíti a légúti megbetegedéseket. Ugyanúgy készítsük el, mint a teafüves forrázatokat: a kisujj körmének megfelelő mennyiséget reszeljünk le a növényből.

Adagolás: napi 3 adag a javasolt mennyiség. Mézzel, citrommal ízesítve kiváló immunerősít.

Izlandi zuzmó

Különösen ajánlott száraz köhögés és a kezdődő influenzás fertőzés. Fertőtlenítő tulajdonsággal is rendelkezik, amely megakadályozza a kórokozók elszaporodását.

Adagolás: fogyasztása naponta háromszor javasolt.

Kakukkfű

Nagyon jó fertőtlenítő és immunerősítő. Köhögéscsillapító, nyákoldó és köptető hatásán túl csökkenti a hörgők gyulladását és a migrénes panaszokat is. Orrdugulás esetén érdemes vele inhalálni.

Adagolás: napi 3 csésze az ajánlott mennyiség.

  • Torokgyulladásra csak langyosan szabad meginni.
  • Várandósság idején kerülni kell a fogyasztását.

Lándzsás útifű

Köhögéscsillapításra, hörghurut esetén alkalmazható: hatóanyagai bevonják a torok nyálkahártyáját, így enyhítik a gyulladást, megszüntetik a köhögési ingert. Kiváló baktériumölő.

Adagolás: naponta 2-3 csészével igyunk meg belőle. Eredményesebb a kezelés, ha a teával gargalizálunk is.

Majoránna

Teája köhögéscsillapító, antibakteriális hatású, véd a vírusfertőzésekkel szemben is.

Adagolás: napi 2 csésze javasolt.

  • Magas vérnyomás esetén használata nagy odafigyelést igényel.

Oregánó

Légzési rendellenességekre, orrdugulásra, torokfájásra, heveny hörghurutra és rekedtség ellen ajánlott.

Adagolás: naponta 2-3 csészényi az ajánlott mennyiség.

  • Torokgyulladásra ne igyuk melegen!

Tárkony

Hatásos ellenszere lehet a hurutos megbetegedéseknek, a fülfájásnak és az arcüreggyulladásnak.

Adagolás: naponta 2-3 csészével igyunk belőle.

  • Hosszantartó, kúraszerű használata ellenjavallt.

Torma

Hatóanyagai tisztítják a légutakat, csökkentik a gyulladást, oldják a lerakódott váladékot. Antibakteriális hatása is ismert.

Adagolás: naponta 2 csésze a javasolt mennyiség. Forrón fogyasszuk! Langyos hőmérsékleten gargalizálhatunk vele torokfájás esetén.

  • Várandósok és bélrendszeri betegségben szenvedők ne alkalmazzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük