A metabolic typing négy faktor alapján határozza meg az anyagcseretípust: az autonóm idegrendszer, a sejtanyagcsere, a hormonrendszer és a vércsoport szerint.

Ez a négy faktor adja meg mindenkinek a személyes anyagcsere-jellemzőit és étkezési paramétereit. Az egyes altípusoknak számtalan kombinációja létezhet, amelyek alapján meghatározható, hogy ki milyen élelmiszereket igényel, és ezeket milyen arányban érdemes fogyasztania. Szintén érdekes, hogy az egyes típusok nemcsak az anyagcserében, hanem a személyiségben, sőt fizikai felépítésben is megmutatkoznak.

A hozzánk leginkább passzoló táplálkozás megtervezésénél az egyéni adottságokat is figyelembe kell venni!  Valójában nem egy új keletű dologról van szó! Az anyagcsere szerinti különbözőséget az indiai ajurvéda és a hagyományos kínai orvoslás is alkalmazta már ötezer évvel ezelőtt.

A  táplálkozási szokásunk nagy mértékben befolyásolja anyagcserénk működését, csak úgy az autonóm idegrendszerünk és mirigyrendszerünk működését is. Testünk ezen rendszerei működésük során folyamatosan a belső egyensúlyra törekszenek, amit az általunk éppen folytatott táplálkozással vagy segítünk, vagy megakadályozunk.

Minden embernek szüksége van tápanyagokra: szénhidrátra, fehérjére és zsírra. Ám ezek aránya a genetikai adottságok alapján különböző lehet.

 Kapcsolatfelvétel