Mivel egyedi és megismételhetetlen lények vagyunk mindannyian különbözünk egymástól. Mindenkinek egyedi mintázata van tulajdonságait illetően. Ha bizonyos tulajdonságok alapján az egyik vagy másik irányba meghatározott mértékű eltolódás fedezhető fel, akkor beszélhetünk fehérje vagy szénhidrát típusról. Ha egyik sem igazán jellemző, akkor kerül valaki a kevert típus kategóriájába. Pontosabb mérésre és étrendi tanácsadáshoz Metabolic Typing tanácsadók segítsége szükséges.

Sokaknak van olyan tapasztalatuk, hogy egy-egy diéta nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, hogy nem válnak tőle fittebbé, hogy tompává és levertté teszi őket. Ennek nem az az oka, hogy a diéták hamis reményeket akarnak kelteni, bár nem is tekinthetők teljesen jóknak. Az igazi ok az, hogy nem veszik figyelembe az egyéni adottságokat, hanem úgy tesznek, mintha mindenkire vonatkoznának és minden esetben ugyanolyan sikerrel járnának – feltéve, hogy az illető fegyelmezetten betartja az előírásokat.

Amit anyagcserének hívunk, az tulajdonképpen életünk motorja, amely valamennyi szervünk működéséről és energiaellátásáról gondoskodik. Ez a hihetetlenül komplex folyamat sok millió évvel ezelőtt kódolódott a génjeinkben. Az anyagcsere több, mint egyszeri, egyszerű folyamat, sokkal inkább egy sokoldalú biokémiai reakció összefoglaló neve: idetartozik a fehérje-, a zsír-, a szénhidrát-, az energia-, a vasanyagcsere, hogy csak néhányat említsünk. Ezeknek a rendszereknek mind harmóniában kell állniuk egymással. Ha az egyik zavart szenved, az hatással van az egész rendszerre.

Születésünkkor magunkkal hozott anyagcsere-tulajdonságaink életünk végéig változatlanok maradnak. A kérdés csak az, hogy ezt figyelembe vesszük-e. Ha olyan táplálkozási és életmódot folytatunk, amely típusunkkal ellentétes, akkor kibillenünk az egyensúlyunkból és tőlünk idegen anyagcsere-tulajdonságokat fejlesztünk ki. Ez megint csak negatív hatást gyakorol az egészségünkre, és már fel is rakódtak ránk a pluszkilók.

Derítsd ki, hogy Te melyik anyagcsere típusba tartozol, és válts életmódot!